Wil je met ons in contact komen?
  Terug naar overzicht

  Bustour inspirerend en informatief

  25-11-2019

  Een mooie bus vol toerde 23 november 2019 door de regio om in Luttenberg en Nieuw Heeten te kijken hoe daar de verschillende verenigingen samenwerken binnen een multifunctionele accommodatie. Het werkte aanstekelijk. De algemene tendens: wat ze daar kunnen, dat moet ons toch ook lukken.

  Scroll verder

  De bus zat vol, met afgevaardigden vanuit onder andere de carnaval, kerk, Jong Nederland, EHBO, Zorg veur Mekaar, tennis, voetbal, volleybal, muziek, zomerfeesten, jeu de boules, maar ook wethouder Ben Blokhuis was van de partij, net zoals Jeannette Paus van het CDA, Gerard Flinkers van Lokaal Dinkelland en onze buurtman en onze projectmanager vanuit de gemeente. We keken rond in Luttenberg en Nieuw Heeten.

  Luttenberg

  In Luttenberg (een dorp met ongeveer 2.200 inwoners) zijn er twee multifunctionele accommodaties: eentje die meer gericht is op cultuur, zorg en welzijn en een sportvoorziening met kantine, grote sporthal en buitenvelden. Mooi aangelegd, prachtig ingericht, met een exploitatiebegroting die klinkt als een klok.

  De multifunctionele accommodaties zijn ondergebracht in een beheerstichting. De verenigingen en groepen die er gebruik van maken, hebben allemaal hun eigen bestuur en innen zelf de contributie bij hun leden. Ze betalen huur voor het gebruik van de accommodatie en krijgen geld voor het aanleveren van vrijwilligers voor de bardiensten, schoonmaak, etc. Voordeel voor de verenigingen: ze kunnen zich bezighouden met hun kerntaak en alle zaken rondom gebouw, onderhoud en beheer liggen bij de overkoepelende beheerstichting. Daar hoeven zij zich niet meer druk om te maken. De kantine-inkomsten? Die zijn hoger dan ooit tevoren en ze worden gebruikt om de gebouwen en terreinen in stand te houden.

  De beheerstichting heeft niet alleen de multifunctionele accommodaties in beheer. Ze heeft daarnaast een aantal woningen gebouwd en verkocht en een aantal huurwoningen gerealiseerd om de begroting rond te maken.

  Tip van de mensen in Luttenberg: als we destijds hadden kunnen kiezen, dan hadden we graag alle activiteiten in één multifunctionele accommodatie ondergebracht. Dat had de mensen nog meer samengebracht en de beheerkosten aanzienlijk verminderd.

  Nieuw Heeten

  Nieuw Heeten is met circa 1.100 inwoners nog kleiner dan Saasveld (ongeveer 1.650), maar als je hun multifunctionele accommodatie bekijkt, dan zou je denken dat het dorp een stuk groter is. Ook hier een sporthal volgens de NOC-NSF-eisen, waar alle volwaardige wedstrijden gespeeld kunnen worden. De accommodatie kent verder onder andere twee kantines, een huiskamer, vergaderruimtes, een podiumvoorziening, alles prima voor elkaar.

  Er is een beheerstichting die eigenaar is van de accommodatie. Er is een omnivereniging (diverse sporten) die al bestond voor de bouw, zij huren van de beheerstichting, evenals andere verenigingen en gebruikers. De horeca hoort bij de beheerstichting en zij heeft eigen vrijwilligers (ruim 100), die zorgen voor de bardiensten, schoonmaak en onderhoud van gebouw en terrein. Net zoals in Luttenberg heeft de stichting geen leden, alleen een bestuur. Dat bestuur legt jaarlijks verantwoording af aan het dorp tijdens de jaarvergadering van de dorpsraad.

  De accommodatie is nu vijf jaar in gebruik en ook hier ziet de exploitatie er prima uit. De grootste pluspunten die ze zelf noemen:

  • nu en in de toekomst financieel exploitabel
  • duurzaam
  • efficiënte inzet vrijwilligers
  • ontelbare nieuwe sociale contacten
  • grote samenhang en saamhorigheid binnen het dorp

  En in Saasveld?
  Zien wat er in ongeveer even grote dorpen als Saasveld allemaal gerealiseerd is, maakt enthousiast. Op de terugreis werd er dan ook druk nagedacht en gepraat over of het bij ons zou kunnen en hoe het er in de meest ideale situatie uit zou zien. Positieve geluiden, maar ook kritische opmerkingen over zaken die misschien anders kunnen en waar nog over nagedacht moet worden.

  Wist u dat uw browser verouderd is?

  Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

  Upgrade hier uw browser
  Ga verder op eigen risico