Wil je met ons in contact komen?
  Terug naar overzicht

  Jongerenavond SOVK

  09-09-2019

  Afgelopen woensdagavond 4 september was er een speciale avond voor de Saasveldse jongeren. Alle jongeren tussen de 15 en 30 jaar waren uitgenodigd om mee te denken over het initiatief van ‘Soasel op volle kracht’. Er waren ruim 60 jongeren aanwezig. Een zeer goede opkomst!

  Scroll verder

  De avond werd ingeleid door voorzitster Eeke Olijve. Waarna de werkgroep wonen een korte toelichting gaf op de nieuwste ontwikkelingen.

  Opzet van de avond:
  1) Ontwikkelingen wonen
  2) MFA bouwen, op schaal schuiven
  3) Enquête mentimeter

  Ontwikkelingen werkgroep wonen

  De planning is dat vanaf 2021 twee keer tien nieuwe bouwkavels worden uitgegeven. In totaal twintig bouwkavels die in twee fasen worden verstrekt. Het nieuwe bouwplan ‘de Lenne’ betreft de grond tussen het Dieselkamp en bakkerij Schabbink. Over de invulling van de kavels is nog niets definitief en alles is afhankelijk van de behoefte vanuit het dorp (starters, dubbelblok, vrijstaand).

  Ben je mogelijk geïnteresseerd? Dan is het belangrijk om je via de site van de gemeente in te schrijven voor bouwgrond. De kosten zijn €225, daarvan krijg je na aankoop van een definitieve kavel €90 terug van de gemeente. Het is belangrijk om je in te schrijven. Dit is voor de gemeente een maatstaaf om in de toekomst wel of geen nieuwe bouwgrond uit te geven.

  De Saasveldse ondernemers van SOCCER willen de drempel voor inschrijving verlagen door vouchers te verstrekken. De eerste vijf inschrijvers in 2019 krijgen een voucher van €100 van SOCCER. De eerste vijf inschrijvers van 2020 krijgen eveneens een voucher van €100. Ga je uiteindelijk een kavel kopen? Dan geef je die €100 voucher weer terug aan SOCCER en kan die aan een ander toegekend worden. Heb je je ingeschreven bij de gemeente? Meld je dan ook even bij de werkgroep wonen; Marcel Munster, Peter Lutke Veldhuis of Esther Bleumink. Eind 2019/ begin 2020 zal er een gedetailleerde informatiebijeenkomst gepland worden vanuit de werkgroep Wonen.

  MFA bouwen, op schaal schuiven

  Na deze toelichting mocht een groep van 5 jongeren een eigen multifunctionele accommodatie samenstellen. Daarbij kregen ze als voorbeeld een plattegrond van het voetbalterrein en op schaal gemaakte schuimblokken. De jongeren uit de zaal mochten ook hun eigen ideeën inbrengen.

  Ideeën vanuit de jongeren waren onder andere:

  • (dubbele) sportzaal aan huidige voetbalgebouw
  • Dakterras met uitzicht op hoofdveld voetbal en zicht in sporthal
  • Schoollokalen
  • Gedeelde kantine met volleybal/voetbal/tennis.
  • Eventueel tennisbanen ook verleggen.

  Wat te doen met de huidige accommodaties? De jongeren opperden zelf woningbouw of sociale huur.

  Enquête mentimeter

  Na de pauze vervolgde de interactieve avond met een enquête via de mobiele telefoons. Nagenoeg alle aanwezige jongeren zien zichzelf over vijf jaar nog in Saasveld wonen.

  Wat vinden jongeren belangrijk om in Saasveld te kunnen wonen/leven?

  - bereikbaarheid/ openbaar vervoer
  - veel groen
  - voorzieningen(slager, bakker, supermarkt)
  - goede faciliteiten waar onze toekomstige kinderen veilig naar toe kunnen
  - (gezamenlijke) sportvereniging(en)
  - gezellig verenigingsleven
  - goede verlichting
  - basisschool
  - saamhorigheid/ dorpsgevoel
  - gezellig centrum
  - mobiele bereikbaarheid
  - woningaanbod voor starters
  - goedkope huurwoningen
  - kerk ook open voor niet-religieuze activiteiten

  86% van de aanwezige jongeren is lid van een vereniging.
  60% is vrijwilliger bij een vereniging.
  82% vindt het belangrijk dat zijn/haar ouders in Saasveld kunnen blijven wonen.
  75% vindt dat school- en opvangvoorzieningen in één gebouw moet worden geplaatst met andere (sport)voorzieningen.

  Het dorpsgevoel en het gezellige verenigingsleven spreekt de jongeren aan. Ze missen voor de toekomst seniorenwoningen en willen meer samenwerking tussen verenigingen. Daarnaast missen jongeren momenteel een ruimte/complex waar mensen van alle leeftijden samen kunnen komen.

  Bovenstaande is slechts een deel van de enquête. Alle informatie wordt door de stuurgroep geanalyseerd en meegenomen naar de toekomst.

  We zijn ontzettend blij met de goede opkomst vanuit de jongeren. Zij hebben de toekomst en hebben hun stem laten horen. Ontzettend bedankt en wat fijn dat jullie in Saasveld willen blijven wonen!

  Wist u dat uw browser verouderd is?

  Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

  Upgrade hier uw browser
  Ga verder op eigen risico